Αρχική bullet Ειδικευσεις bullet Χειρουργική Ώμου bullet Ρήξη Τενοντίου Πετάλου του Ώμου
Get the Flash Player to see this rotator.

Ρήξη Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

Η ρήξη του τενοντίου πετάλου είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας (λόγω πτώσης, απότομης άρσης βάρους, ή παράδοξης βίαιας κίνησης) και σπανιότερα το αποτέλεσμα εκφυλίσεως (σε μεγαλύτερες ηλικίες).

Η ρήξη μπορεί να είναι μερική (δηλ. να αφορά ένα μέρος του πάχους του τένοντα) ή πλήρης ( αφορά όλο το πάχος). Ο τένοντας που υφίσταται ρήξη συνηθέστερα είναι ο Υπερακάνθιος. Μπορεί επίσης να υπάρχει ρήξη κάποιου εκ των υπολοίπων τενόντων (Υπακανθίου, Υποπλατίου, Ελάσονος Στρογγύλου) μεμονωμένα ή σε συνδυασμό οπότε μιλάμε για μαζική ρήξη.

Αποτέλεσμα της ρήξεως είναι η εμφάνιση πόνου και αδυναμίας (συνήθως αντανακλά το μέγεθος της ρήξεως) κατά τις κινήσεις, ιδιαίτερα κατά την απαγωγή και τις στροφικές κινήσεις του ώμου, συχνά σε τέτοιο βαθμό που ο ασθενής δυσκολεύεται ή δεν δύναται να ανυψώσει το άνω άκρο πάνω από το επίπεδο του ώμου. Ο πόνος είναι συνήθως εντονότερος τη νύχτα, συχνά αφυπνίζει τον πάσχοντα.

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι συνήθως διαγνωστικά. Ο παρακλινικός έλεγχος (ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία) συχνά χρησιμοποιούνται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης και για τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας.

Μία μικρή μερική ρήξη μπορει αρχικά να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (με φυσιοθεραπεία και ενδυνάμωση), παρ’ όλα αυτά η πλειονότητα των ρήξεων απαιτεί χειρουργική θεραπεία διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτόματης επούλωσης. Ειδικά σε πλήρεις ρήξεις, πέραν των λειτουργικών ενοχλημάτων, υπάρχει και ο κίνδυνος αναπτύξεως αρθροπάθειας (Rotator cuff arthropathy) στο μέλλον εάν αυτές αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Η θεραπεία εκλογής σχεδόν για το σύνολο των ρήξεων του τενοντίου πετάλου είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση. Η επέμβαση γίνεται με χρήση κάμερας και εφαρμογή 3-4 πολύ μικρών τομών 5-7 χιλιοστών, η κάθε μία. κατά την οποία οι τένοντες καθηλώνονται με ειδικά ράμματα (και μικρές άγκυρες) στην ανατομική τους θέση. Μετά την έξοδο του ασθενούς από το χειρουργείο απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου αναλγησία καθώς και προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή.

Βίντεο

Video Video

Εικόνες - Φωτογραφίες

Ρήξη Τενοντίου Πετάλου του Ώμου Ρήξη Τενοντίου Πετάλου του Ώμου

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση (εκτός και αν απαιτούνται ειδικές εξετάσεις με βάση το ιστορικό του ασθενούς).

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο;

Όχι, συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται;

Λόγω της θέσης του ασθενούς κατά την επέμβαση και της ανατομικής περιοχής στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση;

Η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες κυμαίνεται περίπου σε 2 ½ - 3 ½ μήνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;

Το ποσοστό επιπλοκών της αρθροσκόπησης είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Online Consultation

Κλείστε το ραντεβού σας ή ρωτήστε μας πληροφορίες σχετικά με την Ρήξη Τενοντίου Πετάλου του Ώμου.
Το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας άμεσα.

captcha image