Αρχική bullet Ειδικευσεις bullet Χειρουργική Ποδοκνημικής bullet Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα Αστραγάλου
Get the Flash Player to see this rotator.

Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα Αστραγάλου

Η οστεοχονδριτιδα οφειλεται σε μια παροδική διαταραχή της ενδοστικής αιματωσης που σαν αποτελεσμα έχει την νεκρωση του οστού. Το οστεχόνδρινο νεκρό τμήμα μπορεί να παραμείνει στη θέση του ή να αποκολληθεί πλήρως και να πέσει μέσα στην αρθρική κοιλότητα.. Η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα του αστραγάλου παρατηρείται συχνότερα σε αγόρια ηλικίας 15 ως 20 ετών.

Τα συμπτώματα κατά το στάδιο του διαχωρισμού του οστικού τεμαχίου μπορεί να είναι πόνος κατά την κίνηση και οίδημα της άρθρωσης.. Όταν το νεκρό κομμάτι αποκολληθεί και πέσει μέσα στην άρθρωση, τότε είναι δυνατόν να εμφανισθεί αιφνίδιο άλγος και περιορισμός της κίνησης(block) του γόνατος, το οποίο μπορεί να ξεμπλοκάρει ο ίδιος ο πάσχων με ήπιο τίναγμα της άρθρωσης.

Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία,η οστεο-χόνδρινη αυτή βλάβη θα καταλήξει σε μια επώδυνη άρθρωση ως το αποτέλεσμα αναπτύξεως εκφυλιστικής οστεο-αρθρίτιδας.

Η αξιολήγηση και σταδιοποίηση της νόσου γίνεται με την βοήθεια ειδικών ακτινογραφιών και Μαγνητικής τομογραφίας (MRI arthrogram).

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ακινητοποίηση της άρθρωσης για διάστημα τουλάχιστον 8-10 εβδομάδων, βάδιση με μερική φόρτιση και επαναξιολόγηση.

Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε αρθροσκοπική επανακαθήλωση του μερικώς ή πλήρως αποσπασθέντως τμήματος με την χρήση πολύ λεπτών απορροφήσιμων καρφίδων (Chondral darts – Arthrex), ενώ όταν αυτό δεν είναι εφικτό, απαιτείται η χρήση μοσχεύματος για την κάλυψη του ελλείματος (η τεχνική συνήθως απαιτεί οστεοτομία του έσω σφυρού και mosaicplasty).

Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα Αστραγάλου Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα Αστραγάλου

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται;

Το είδος της αναισθησίας καθορίζεται σε συνενόηση με τον αναισθησιολόγο. Αυτή μπορεί να είναι περιοχική, ραχιαία ή γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση;

Η πλήρης επιστροφή σε αγωνιστικές δραστηριότητες ( competitive sports) κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;

Το ποσοστό επιπλοκών είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Online Consultation

Κλείστε το ραντεβού σας ή ρωτήστε μας πληροφορίες σχετικά με την Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα Αστραγάλου.
Το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας άμεσα.

captcha image