Αρχική bullet Ειδικευσεις bullet Χειρουργική Ώμου bullet Εξάρθρημα Ώμου – Αστάθεια (Bankart lesion)
Get the Flash Player to see this rotator.

Εξάρθρημα Ώμου – Αστάθεια (Bankart lesion)

Το εξάρθρημα του ώμου συνίσταται σε μετατόπιση της βραχιόνιας κεφαλής και παραμονή της εκτός της ωμογλήνης. Είναι συνήθως αποτέλεσμα κακώσεως και γιαυτό καλείται Τραυματικό ενώ σπανιότερα μπορεί να είναι και αποτέλεσμα συνδεσμικής χαλαρότητας (υπεξάρθρημα). Ο συχνότερος τύπος εξαρθρήματος του ώμου είναι το πρόσθιο εξάρθρημα.

Το τραυματικό εξάρθρημα ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες οδηγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ( >90%) σε καθ΄έξιν εξάρθρημα (δηλ. Αστάθεια). Το εξάρθρημα του ώμου προκαλεί σημαντικές βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης όπως ο επιχείλιος χόνδρος ( Bankart lesion), ο θύλακος, οι σύνδεσμοι, η κεφαλή του βραχιονίου ( Hill sachs lesion) και η ωμογλήνη.

Τα τελευταία χρόνια η βελτίωση των αρθροσκοπικών τεχνικών και εργαλείων μας επιτρέπει την ανατομική αποκατάσταση των βλαβών που προέκυψαν λόγω του εξαρθρήματος και την πλήρη επάνοδο του ασθενούς στο ίδιο επίπεδο δραστηριοτήτων που είχε προ του εξαρθρήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επέμβαση γίνεται με χρήση κάμερας και εφαρμογή 3 πολύ μικρών τομών 5-7 χιλιοστών, η κάθε μία. κατά την οποία τα ανατομικά μόρια ( επιχείλιος χόνδρος , θύλακος) επανακαθηλώνονται με ειδικά ράμματα ( και μικρές άγκυρες) στην ανατομική τους θέση.

Μετά την έξοδο του ασθενούς από το χειρουργείο απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου αναλγησία καθώς και προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή. Δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές. Διεθνώς η αθροσκοπική αποκατάσταση είναι πλέον η επέμβαση εκλογής ( έχει αντικαταστήσει την ανοικτή επέμβαση).

Βίντεο

Video Video Video

Εικόνες - Φωτογραφίες

Εξάρθρημα  Ώμου – Αστάθεια (Bankart lesion) Εξάρθρημα  Ώμου – Αστάθεια (Bankart lesion) Εξάρθρημα  Ώμου – Αστάθεια (Bankart lesion) Εξάρθρημα  Ώμου – Αστάθεια (Bankart lesion) Εξάρθρημα  Ώμου – Αστάθεια (Bankart lesion)

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση (εκτός και αν απαιτούνται ειδικές εξετάσεις με βάση το ιστορικό του ασθενούς).

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο;

Όχι, συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται;

Λόγω της θέσης του ασθενούς κατά την επέμβαση και της ανατομικής περιοχής στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση;

Η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες κυμαίνεται περίπου σε 3 - 4 μήνες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;

Το ποσοστό επιπλοκών της αρθροσκόπησης είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Online Consultation

Κλείστε το ραντεβού σας ή ρωτήστε μας πληροφορίες σχετικά με το Εξάρθρημα Ώμου – Αστάθεια.
Το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας άμεσα.

captcha image