Αρχική bullet Ειδικευσεις bullet Χειρουργική Ώμου bullet Παθήσεις του Δικεφάλου τένοντα
Get the Flash Player to see this rotator.

Παθήσεις του Δικεφάλου τένοντα

Οι συχνότερες παθήσεις του δικεφάλου τένοντα στην περιοχή του ώμου σχετίζονται με την μακρά κεφαλή του, και είναι οι εξής:

1) Τενοντοπάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου

2) Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου

 • Tενοντοπάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
  Τα κύρια συμπτώματα της είναι ο πόνος κατά τις κινήσεις ή σε μερικές περιπτώσεις και κατά την ηρεμία. Συνήθως παρατηρείται φλεγμονή (άσηπτη) πέριξ του τένοντα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει και κάποιου βαθμού φθορά του τένοντα.

  Το ιστορικό και η κλινική εξέταση είναι συνήθως διαγνωστικά. Ο παρακλινικός έλεγχος (ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία) συχνά χρησιμοποιούνται προς επιβεβαίωση της διάγνωσης.

  Η επιμονή των συμπτωμάτων για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 μηνών, που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή (φυσιοθεραπεία – φάρμακευτική αγωγή- ενέσιμη θεραπεία) καθιστά την αρθροσκόπηση ως την κύρια θεραπευτική επιλογή.

 • Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
  Και αυτή η πάθηση έχει ως κύρια κλινική εκδήλωση της τον πόνο κατά την κίνηση. Τα συμπτώματα προκαλούνται λόγω παθολογικής μετατόπισης του τένοντα έξω από την αύλακα του (υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα).

  Η κλινική εξέταση, ο Υπέρηχος και αν απαιτείται η Μαγνητική τομογραφία συμβάλλουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

  Η θεραπεία είναι χειρουργική:

  • Σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 55 γίνεται αρθροσκοπική τενόδεση, δηλαδή καθήλωση του τένοντα σε πιό χαμηλή θέση μέσα στην αύλακα του δικεφάλου.
  • Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγεται συνήθως η αρθροσκοπική τενόλυση, δηλαδή η απελευθέρωση του τένοντα ο οποίος συνήθως σταθεροποιείται αυτόματα σε κάποιο σημείο της αύλακας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να παρατηρηθεί μιά μικρή απώλεια της μυική ισχύος του δικεφάλου
Παθήσεις του Δικεφάλου τένοντα Παθήσεις του Δικεφάλου τένοντα Παθήσεις του Δικεφάλου τένοντα

Ποιά είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση;

Γίνεται έλεγχος για να προετοιμαστείτε για το χειρουργείο. Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα. Λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες ή προηγούμενες επεμβάσεις. Γίνεται τελικός έλεγχος από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

Απαιτείται παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο;

Όχι, συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει.

Τί είδους αναισθησία χρειάζεται;

Λόγω της θέσης του ασθενούς κατά την επέμβαση και της ανατομικής περιοχή στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Ποιός είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση;

Η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες είναι περίπου 4 εβδομάδες σε περίπτωση τενόλυσης, ενώ αυξάνει στις 8-10 εβομάδες σε περίπτωση τενόδεσης.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;

Το ποσοστό επιπλοκών της αρθροσκόπησης είναι κάτω από 1%, όταν αυτή διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Online Consultation

Κλείστε το ραντεβού σας ή ρωτήστε μας πληροφορίες σχετικά με Παθήσεις του Δικεφάλου τένοντα.
Το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας άμεσα.

captcha image